Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Alanı Fitoterapi

Son dönemde yaygınlaşmaya başlayan alternatif tıp veya resmi adıyla “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp” alanlarından bir adedi de bitkilerle veya bitki özlü ilaçlarla yapılan tedavi fitoterapidir. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp; karşılaşılan insana özgü çeşitli fiziksel veya ruhsal rahatsızlıklardan korunmada, iyileşme ve tedavi süreci ile sağlıklı bir yaşam sürdürülmesindeki yöntemleri kapsamaktadır. Farklı kültürlerden tecrübe edilmiş ve edinilmiş bilgi, beceri ve uygulamalara dayanmaktadır. Ülkemizde yetkisiz ve kanun dışı kullanımları önlemek için çıkarılan 27 Ekim 2014 tarihli “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Yönetmeliği” ile konunun esasları düzenlenmiştir. Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta bu yönetmelikle birlikte 15 adet yöntem kabul edilmiş ve kullanım alanları belirlenmiştir.

Bu alanlardan biri olan Fitoterapi eğitimi İstanbul, hastalıklarını tıbbi yöntemlerle çözemeyen kişilere yardımcı olabilmek için yetkin bir eğitim ve gelecek süreci sunmaktadır. Fitoterapi eğitimi sertifika programları, T.C. Sağlık Bakanlığınca onay verilen kurumlarca yapılabilmektedir. Fitoterapi eğitimine yalnızca; tıp ve ecza eğitimi almış doktorlar, eczacılar ve beslenme uzmanları katılabilmektedir. Kurs programı sonrasında alınan sertifika uluslararası nitelik taşımaktadır. Aldığınız sertifikanın adı “Fitoterapi ve Doğal Tıp Uzmanı” sertifikasıdır. Danışmanlarımızı arayarak eğitim konuları, eğitim süreci, sınavlar ve sertifikasyon ile ilgili gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Fitoterapi dışında kalan geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemleri; akupunktur, apiterapi, mezoterapi, hipnoterapi, müzik terapi, kayropraktik, homeoterapi, sülük tedavisi, ozon uygulaması, proloterapi, kupa uygulaması, larva uygulaması, osteopati ve refleksolojidir.

Fitoterapi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Tercih Edilmektedir?

Fitoterapi eğitimi İstanbul sertifika programı sürecinde hangi hastalıklara hangi bitkilerle tedavi uygulanabileceği ve yan etkileri üzerinde durularak katılımcılara öğretilmektedir. Ülkemizin bitki florası, tıbbi ve aromatik açıdan çok zengin olduğundan fitoterapi ülkemizde çok yaygın kullanım bulabilmektedir. Fitoterapide ülkemiz coğrafyasından bulunan 3000’den gazla endemik türden bitkilerden bazıları; papatya, karahindiba, biberiye, lavanta, melisa, ada çayı, kekik ve kantarondur. Alınan olumlu sonuçlar hem uzmanların hem de hastaların dikkatini çekmektedir. Fitoterapi en çok tercih hastalık grupları obezite, migren ve baş ağrıları, kadın hastalıkları, mide ve bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı, tiroit bezi hastalıkları, kemoterapi sonrası tedavi, alerji ve cilt hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, sinir hastalıkları, romatizma, kireçlenme, uykusuzluk ile böbrek ve idrar yolları hastalıkları olmaktadır.

Fitoterapi İle Tedavi Nasıl Yapılmaktadır?

Fitoterapi tedavisi bireyin sağlık durumuna, kronik rahatsızlığının varlığına ve seviyesine, kan değerlerine, yaşına göre farklı uygulamalar getirmektedir. Bitkilerden elde edilen oral yoldan alınabilen çay, şurup, hap ve tablet şeklinde ürünler olabildiği gibi topikal olarak vücudun ilgili bölümlerine uygulanabilen krem, merhem, yağ ve losyon tarzında ürünler de kullanılabilmektedir. Masajla ilgili yerlere belirli oranda tatbiki uzmanlarca tavsiye ve takip edilmektedir. Bazı bitkiler direkt besin olarak da alınabilmektedir.